căutare personalizată

FeedBurner FeedCount

Subscribe via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Mai scriu la:

Istoric
Capacitatea omului de a da sunetelor un sens i-a fost de mare ajutor în comunicare, mai ales cand se apropia un pericol. Simtul auzului este unul dintre simturile noastre primare; este primul simt care se dezvolta şi ultimul care dispare, prin moarte.
Efectele terapeutice ale sunet si muzica sunt de fapt natural, firesti, fiind o parte înnăscută a fiinţei noastre. O mama poate canta o melodie copilului ei inca nenăscut la efectele terapeutice.
Si amintiti-va cum simtiti unele sunete neplacute – un scirtait de creta pe tabla, un scartait pe un geam - ca niste furnicaturi la nivelul coloanei vertebrale.
Sunetele ne afectează starea noastră fizică şi psihologică, în mod automat.
Pitagora este cel mai vechi cercetător al sunetelor si se spune ca atunci cand canta la cimpoi, cerbi si alte animale ieseau din pădure pentru a asculta.El a facut unele dintre primele experimente în domeniul cercetării sunetelor, în special despre vibraţii de coarde, menţionând că un şir ar putea face să vibreze frecvenţe diferite.
Apoi Keppler este cel mai cunoscut cercetător ale celor trei legi ale mişcării, dar si al "muzicii sferelor"
Newland – mentionat intr-un document german, este cel care a descris pentru prima data ceea ce se numeste "Legea octavelor." În tabelul lui Mendeleev, Newlands a observat ca proprietatile primelor sapte elemente reapar si la urmatoarele sapte, astfel incit primul si al optulea, al doilea si al noulea si asa mai departe, apartin aceluiasi grup sau familii. El a numit acest fenomen "legea octavelor"
Se poate înţelege mai bine legea daca ne gandim la notele muzicale.
Chiandi şi Hans Jenny au continuat să extindă cunoştinţele legate de efectul vibraţiilor unor sunete.
Germanii au început sa cerceteze terapia prin sunet, în sens modern, dupa al doilea război mondial, şi aceasta a continuat şi în Rusia şi ţările din Europa de Est.

Sunetul şi Sănătatea
Utilizarea muzicii si a sunetului in terapie este una dintre cele mai vechi modalităţi de vindecare, datând de mii de ani.
Suntem inconjurati permanent de sunete, în diverse forme. Unele dintre aceste sunete (pe care le numim zgomote) pot avea un impact negativ asupra sănătăţii fizice şi psihice. Impactul organismului cu acelaşi tip de sunete sau zgomote conduc, de- a lungul timpului, la formarea unui anumit model de energie în organism, similară cu o hologramă.
Cercetatorii au arătat că anumite tipuri de muzică şi sunete pot ajuta persoanele sa contracareze actiunea zgomotelor si astfel se readuce armonia energetica.
Anumite tipuri de muzică şi sunete pot consolida sau pot slăbi muşchii unei persoane. Sunetele pot ajuta organismul uman sa atinga un nivel mai bun de sănătate, măsurat prin kinetoterapie, biofeedback, electro-acupunctura etc.
Sistemul auditiv este primul care urmează să fie funcţionale, la fătul uman si pare a fi singurul sistem al corpului care este activ douăzeci şi patru de ore pe zi, si dacă omul este treaz, si daca doarme. Efectele sunetelor (zgomote) se simt si sub nivelul de constiinta.
Scopul terapiei cu sunet este de a determina acele sunete (frecvenţe) care readuc echilibrarul energetic, astfel încât organismul sa se poata vindeca.

Râsul poate fi într-adevăr cel mai bun medicament
Când râdem, ne relaxam si endorfinele sunt eliberate în fluxul sanguin.
Ce efecte are râsul:
- scăderea tensiunii arteriale, reduce hormonii de stres, stimuleaza creşterea musculară şi sistemul imunitar, combate boli cauzate de distrugerea anticorpilor, creşte performantele intelectuale si imbunatateste memoria, funcţiile cardiovasculare pot fi îmbunătăţite şi nivelul de oxigen din sange poate fi potenţat.
Cuplurile care rad mai mult impreuna isi rezolva cu usurinta eventualele disensiuni si sunt mai trainice. Astfel, risul da stabilitate unei relaţii, diminueaza conflictele, imbunătăţeşte comunicarea, apropie oamenii creand mai usor o atmosfera intima.
Copiii râd de aproximativ 400 de ori pe zi, în timp ce adulţii de 15 ori, in medie, sau deloc
Rasul determina eliberarea de endorfine, aceste analgezice naturale ale corpului.
Pentru ca este contagios, se pot organiza programe de terapie prin ras.
În ţări precum India, exista cluburi de râs, în care participanţii se aduna in primele ore ale dimineţii pentru a râde. Dr. Madan Kataria a organizat exercitii yoga de râs din Mumbai si este creditat ca persoana care a adus tratamentul prin râs în atentia omenirii. Kataria a înfiinţat primul club de râs în 1995, iar acum există mai mult de 5.000 de cluburi de râs în toată lumea.
Terapia se face mai mult in grup si începe cu incalizirea - prin chicote usoare, care apoi se transforma in hohote de râs.
Chiar si cei care nu reusesc sa râda si numai se prefac se bucura de acelaşi efect benefic.
Studii
La Universitatea Loma Medical Centre, din California, dr. Berk a studiat efectele râsului asupra a 10 bărbaţi sănătoşi. Eşantioanele de sânge prelevate ulterior au arătat că un hormon de stres, cortizolul, a scazut rapid la subiecţii care au ras, comparativ cu alte persoane. De asemenea, nivelul celulelor imunitare care distrug virusii si celulele tumorale a crescut, dupa râs. Aceste celule sunt suprimate în cazul în care organismul sufera de stres, pe termen lung, si apare imbolnavirea.
Cercetatorii de la Universitatea din Michigan au calculat că doar 20 de secunde de râs ar putea fi la fel de bune pentru plămâni ca trei minute de canotaj.
Credeti ca nu puteti ride?
Incercati 'exercitiile"urmatoare:


Cromoterapia are scopul de a echilibra şi de a spori centrele de energie din corp (chakrele) prin utilizarea celor sapte culori ale spectrului luminii, care pot contribui la stimularea procesului de vindecare a organismului; este o terapie holistică, non-invaziva, care datează de mii de ani; dovezi în acest sens pot fi găsite în textele antice din India, China şi Egipt.
Culoarea este pur şi simplu lumina de diferite lungimi de undă şi o formă de energie ce poate fi folosita în terapii.
Aceasta energie influenteaza celulele vii; frecvenţele diferite de lumină, adica de culoare, au anumite puteri de vindecare. Este un fapt stiintific recunoscut că totul are o vibraţie, că toate lucrurile au propria lor vibratie / frecvenţă.Fiecare din cele sapte culori principale ale spectrului rezoneaza cu una dintre cele sapte chakre principale.
„Un trandafir e un trandafir numai fiindcă omul îl defineşte ca atare; fără om, ar fi doar o schemă de vârtejuri energetice.” (E. H. Shattuh).
Fiecare culoare este de fapt lumina, de diferite lungimi de undă; astfel, fiecare culoare are energia proprie care rezoneaza cu spectrul energetic al fiecăreia din cele şapte chakre ale corpului .
Chakrele - sau centrele de energie - seamana cu niste rotite ale unui ceas sau motor, si fiecare rotiţă trebuie sa lucreze la o viteză adecvata; starea de sănătate se realizează prin echilibrul dintre chakre si prin buna funcţionare a lor.
Cromoterapia contribuie la echilibrarea acestor rotite, prin aplicarea unor culori adecvate fiecareia.

Culori şi Chakre
Violet - Coroana
Indigo - Frunte
Albastru - Gât
Verde - Inimă
Galben - Plexul solar
Portocaliu - Sacral
Roşu - de bază

Culorile in casa noastra
Există mai multe variante de culori de bază - mai deschise, mai potrivite pentru a acoperi pereţii, sau mai tari, mai îndrăzneţe.
De regula, într-o camera aflata spre Nord, care poate fi una din camerele mai reci din casa, vom folosi tonuri calde de galben, portocaliu şi roşu, pentru a evita senzaţia de cameră prea rece.

Utilizarea si efectele culorilor:

Violet
Calmant pentru corp şi minte.
Bun pentru meditaţie şi rugăciune.
Confera ambitie şi demnitate.
Sporeşte conştientizarea sinelui şi ne ajută să ne realizam scopurile.
Purificare.
- Domenii de utilizare recomandate pentru culoarea violet:
Locuri de cult
Intrarea în clinici si spitale
Violet pal în dormitor


Indigo este:
Sedativ
Sprijina intuiţia
Cunoştinţe divine, memorie, gandire
- Zonele recomandate de utilizare
Nu este potrivit pentru zonele de divertisment, doar pentru cele pe car ele dorim linistite
Dormitoare
Camere de tratament
Sprijina studiul, activitatea intelectuala - in sali de studiu.


Albastru
Calmant, relaxant si vindecator
Nu atat de sedativ ca indigo-ul.
Bun pentru comunicare.
Zonele recomandate de utilizare:
Orice camera, cu excepţia celor utilizate pentru activitatea fizică sau joc.


Verde
Echilibrare, de armonizare şi încurajează toleranţa şi înţelegerea.
Zonele recomandate de utilizare
În funcţie de nuanţă, poate fi folosit pentru cele mai multe zone

Galben
Stimuleaza activitatea mintala
Promovează sentimentul de încredere
Util pentru studiu, deoarece ne ajută să rămânem treji
- Zonele recomandate de utilizare
Camere destinate diverselor activitati
Holuri
Nu pentru dormitoare
Nu este ideal pentru zonele de stres


Portocaliu
Cald şi energizant
Stimuleaza creativitatea
Culoarea de distracţie şi sociabilitate.
Zonele recomandate de utilizare
Orice domeniu de activitate, zone de creaţie
Nu este ideala pentru dormitoare sau zone cu stres

Roşu
Energizant, amplifica emoţiile
Stimuleaza apetitul.
Zonele recomandate de utilizare
Orice domeniu de activitate care solicita mai multa atentie ( depinde si de ton şi de profunzime, dar se va folosi pe suprafette miic; face incaperea sa para mai mica şi pate crea senzatia de claustrofobie; folosit corect poate faceca o incapere sa fie caldă şi confortabilă. Adesea utilizat în restaurante.


Purpuriu
(magenta)
Este culoarea a opta în spectrul de culori şi este o combinaţie de roşu şi violet, aşadar, fiind o combinatie de vibratii spirituale si pământeşti, echilibreaza spiritul si materia.
Este înălţătoare şi ne ajută să avem un sentiment de împlinire.
Zonele recomandate de utilizare
Holuri, Capele
Nu este ideal pentru camere destinate sportului sau multor activitati


Turcoaz
Calmant şi bun pentru sistemul nervos si sistemul imunitar.
Zonele recomandate de utilizare
Orice cameră, dar nu este ideal pentru domenii unde se desfasoara multa activitate.


Roz
Acesta calmeaza, ajută la atenuarea furiei şi încurajează dragostea neconditionata.
Zonele recomandate de utilizare
Ideal pentru camerele copiilor


Negru
Măreşte energia culorilor cu care este asociat
Negru ne oferă spaţiu de reflecţie
Zonele recomandate de utilizare;
Nu este ideal ca o singură culoare, dar atunci când este folosit cu grija, pot îmbunătăţi şi completarea alte culori, în aproape orice situaţie.

Alb
Albul conţine toate culorile.
Ne luminează gândurile, oferindu-ne claritate.
Zonele recomandate de utilizare:
Orice cameră, dar poate fi un pic deranjanta pentru unii. (eu nu suport camerele albe, asa cum se poarta de cativa ani; imi place mult culoarea, mai ale snuantele pastelate).
Este bine sa fie asociata cu o altă culoare sau cu plante / ornamente / tablouri

Ne vom referi in curand mai pe larg la fiecare culoare in parte.

Followers

FeedBurner FeedCount

FEEDJIT Live Traffic Feed

EcoMagazin - Ecologie si Protectia Mediului